Darovi iz prirode

Sok od kadulje, mente i melise aromatično je osvježenje za nadolazeće tople, ljetne dane

21. svibnja 2019.

Kada su biljni sirupi-sokovi u pitanju, u proljeće se ponajviše vrti recept onoga od bazge. Volite li taj najviše, recept sam napisala još prošle godine i na njega se možete podsjetiti ovdje.

No želite li nešto malo drugačije, i ljeti guštati u hladnom soku drugih aroma, donosim vam recept kako napraviti sirup od kadulje, mente i melise (matičnjaka). Napravila sam ga neki dan i odličan je, osobito kada je hladan i kada se u čašu dodatno stavi i kriška limuna.

Potrebni su vam sljedeći sastojci:

30 vrhova melise (matičnjaka)

10 vrhova kadulje

10 vrhova mente

tri limuna

dvije limete

dvije naranče

20 grama limunske kiseline

tri kilograma šećera

tri litre vode

Ja osobno obožavam okus i miris melise, pa sam zato njoj dala prednost u cijeloj kombinaciji. No jednako tako možete i drugačije posložiti omjere biljaka i po vlastitoj želji staviti više kadulje ili mente.

Postupak:

Limun, limetu i naranču, koje ste prethodno dobro oprali, narežite na sitnije komade, a jednako tako usitnite i biljke. Dodajte vodu i limunsku kiselinu te sve dobro promiješajte. Poklopite posudu i ostavite da sve stoji i macerira se punih 24 sata.

Nakon toga sok procijedite (najbolje kroz gazu, kako biste i nju mogli stisnuti i iscijediti sve sokove iz komadića sastojaka), pa u njega stavite tri kilograma šećera. Neki u ovoj fazi samo miješaju sok dok se šećer posve ne otopi i onda ga ulijevaju u boce, no ja ga kratko prokuham. Na taj način mi se šećer brže otopi i tekućinu zapravo dezinficiram. Ovako spremljen može biti i nekoliko tjedana u bocama, spremljen na tamnijem i hladnijem mjestu, a ako radite veću količinu i želite da vam traje mjesecima, najbolje bi bilo boce pasterizirati.

I da, uvijek ćete čuti nekoga kako kaže da je u ovakvim sokovima previše šećera. No riječ je o sirupu koji se razrjeđuje s vodom i kojeg ne treba puno staviti, a šećer služi kao konzervans koji će sirup sačuvati od kvarenja. Bez šećera ovo bi bio samo svježi biljni sok koji morate držati u hladnjaku i popiti unutar 24 sata.