Ideja mjeseca

Stara drvena kutija plus žive biljke u teglama – prirodni cvjetni aranžman koji nema rok trajanja!

28. veljače 2022.

Svi obožavamo cvjetne i biljne aranžmane, no jednako tako uvijek nam bude žao što imaju svoj vijek trajanja. Zato za dekoraciju prostora, natkrivene terase ili balkona uvijek možemo napraviti aranžman sa živim biljkama u tegli koji će nas uveseljavati stalno te u kojem možemo mijenjati biljke po želji. Naravno, sve to poželjno je napraviti da pritom i reciklirate, kao što sam ja učinila s ovim aranžmanom za terasu.

Sve je krenulo od ove stare, drvene kutije na koju sam već bila zaboravila. Mnogi bi je bacili u smeće, ali vidjet ćete sada kako je u kratkom vremenu i uz minimalan trud postala nešto super. 🙂

Ovisno kakva je drvena kutija, možete je ostaviti i u potpuno izvornom izdanju. Ja sam svoju malo pobrusila i premazala tankim slojem sivkaste, lazurne akril boje, tek toliko da dobije jedan prozirni sloj preko drveta. Svojedobno sam si dala u zadatak (i još radim na tome) da potpuno izbacim plastične tegle za cvijeće, pa sam pripremila dvije od terakote. U dno drvene kutije stavila sam dvije plastične posude, jedna je od sladoleda, a druga od šampinjona iz trgovine. Na ovaj način nećete baciti plastiku, a te posude služe da voda kojom ćete zalijevati biljke ne dolazi u dodir s drvetom. Neka vas ne uzrujava što ne izgledaju lijepo, jer slijedi faza kamuflaže nakon koje se one uopće neće vidjeti. U plastične posude stavit ćete svoje tegle.

Posadite biljke koje želite u terakota teglice – ja sam stavila aloe veru, odnosno, jednu veliku koju sam imala rasadila sam u više tegli, pa tako i u ove dvije. Potom sam uzela sijeno, suhu travu, i njime dobro zapunila sav prostor oko tegli u kutiji. Tako sam potpuno prekrila plastične posude na dnu, a pritom dobila dodatnu, prirodnu notu aranžmana.

Na kraju sam cijeloj priči dodala i dvije suhe šišarke te nešto mahovine na vrh. Čas posla, i lijepi prirdni aranžman u kojem biljke neće uvenuti je spreman. 🙂