Iz kuhinje

Za guštanje u hladnim danima napravite teranino, aromatični liker od crnog vina sorte teran

1. studenoga 2021.

Znate kako kažu – teran je Istrijan! Pa ako volite Istru i dolazite u ove krajeve, gotovo je sigurno da vas je netko ponudio teraninom, poznatim, aromatičnim likerom koji se radi od crnog vina, i to isključivo od terana.

Inače sam veliki ljubitelj rakijica i likera, a teranino obožavam. No iako sama radim više vrsta likera i travarica, na spravljanje teranina sam se odlučila tek prije neki dan. I sad mi je žao što nisam prije. 🙂

Uglavnom, imala sam doma butelju finog terana, i bacila sam se u internetsku potragu za receptom koji mi se čini najbolji. Konačni rezultat – teranino je ispao odlično, aromatičan je i ukusan, krijepi dušu, što bi se reklo, a idealan je za sve one koji vole likere malo slabijeg intenziteta, u kojima se alkohol ne osjeti kao u nekim drugim. Jer tijekom pripravljanja, s obzirom da ono uključuje i malo kuhanja, dio alkohola ishlapi. Također, s obzirom na izvorni recept koji sam našla ja sam pojačala količinu klinčića, odnosno, upotrijebila sam gotovu mješavinu za kuhano vino koju nabavljam u trgovini Harissa (imaju online shop). Ujedno, količinu šećera koja ide u liker slobodno možete i smanjiti, ako volite manje slatke likere.

SASTOJCI

0,75 l terana

350 g šećera

300 ml ruma

1 limun

prstohvat klinčića

1 čajna žličica cimeta

1 dcl maraschina (likera od višnje, tj. višnjevca)

1 vanili šećer

POSTUPAK

Vino i rum stavite u posudu i na vatru neka provrije. Tada smanjite vatru i dodajte šećer, vanili šećer, limunov sok i nasjeckanu koricu limuna. Kuhajte još kratko da se otopi sav šećer. Maknite sve s vatre, dodajte klinčiće, cimet i višnjevac te promiješajte. Ostavite da se vaš teranino potpuno ohladi, pa ga potom procijedite i ulijte u bocu.

Meni je osobno najbolji kad je hladan, pa ga držim u frižideru. I vjerujte, odmah je fenomenalan, a sa svakim danom i sve bolji. Uskoro ide još jedna runda. 🙂

A do tada – živjeli!