Iz kuhinje

Ostaci pečene ribe lako postaju slasna riblja pašteta

14. lipnja 2022.

Lucky Home ideje gotovo uvijek sadrže u sebi neki oblik reikliranja, odnosno, potiču vas da napravite nešto novo i maštovito, a pritom ujedno iskoristite nešto postojeće. Pa reciklirati se mogu i viškovi hrane u domaćinstvu na način da se od njih jednostavno napravi novo jelo. Bez bacanja hrane.

Oduvijek mi je bacanje hrane bilo neprihvatljivo, i stalno kemijam načine da što manje, ili gotovo ništa, ne završi u smeću. Konzumeristički način života je, nažalost, potaknuo ljude da sve kupuju, ne razmišljajući o tomu da neke stvari mogu napraviti i kod kuće, od ostataka hrane. Sjećam se jako dobro, davnih dana kad sam bila dijete, krušne mrvice nisu se kupovale u trgovini. Moja baka bi šnite starog kruha prepekla u pećnici, i onda bi ih samljela u prezle. To je samo jedan primjer, ja, recimo, stari kruh prepečem na gril tavi i onda ga jedem kao svježi. Ponekad ga dodatno oplemenim tako da u njega utrljam malo maslinovig ulja i češnjaka.

Bezbroj je ovakvih primjera, pa tako dolazimo i do onoga čemu je posvećena ova tema – riblje paštete. Govorimo o pašteti od ostataka pečene ribe, koje ni slučajno nemojte baciti, već ih pretvorite u slasnu mazalicu. Prije nekoliko mjeseci to sam napravila s jednom pečenom oradom koja je ostala nakon ručka, a jučer i sa srdelicama. Ukratko, to možete napraviti od ostataka bilo koje ribe, bijele ili plave, pa i riječne, poput pastrve.

Kod nas doma se srdelica uvijek kupi malo više, svi ih volimo, obožavaju ih i pas i maca, pa i za njih mora biti. Tako je nakon ovog ručka ostalo friganih srdelica u zdjeli koje su brzo nakon toga, i vrlo jednostavno, što je važno, postale fina pašteta. Nema tu točno određene recepture, koristite ono što imate kod kuće. Bitno je da očistite meso ribe od kosti, i dodate mu ostale sastojke koje taj tren imate. Ja sam svojim srdelicama dodala jedno tvrdo kuhano jaje, maslinovo ulje, češnjak, sol, papar, mrvicu maslaca i vrlo malo majoneze, da ne bi bila presuha. Sve sam izmiksala štapnim mikserom, i na kraju u sve umiješala svježi sitno sjeckani peršin i vlasac. Sastojke stavljate odokativno, dok ne dobijete željenu teksturu.

Varijacija be bezbroj, netko će još možda dodati kapare, masline, kisele krastavce, koju ljutu papričicu… U svim varijantama bit će super, dobit ćete prefinu mazalicu, a hranu ste spasili od bacanja. 🙂