Okućnica i vrt

Obucite stari drveni stolac u mahovinu i dobit ćete ukras za pravi, magični vilinski vrt

12. prosinca 2019.

Zamislite vilinski vrt. Onaj koji je uređen s mnogo gustih zelenih biljaka, puzavaca, mahovine na svakom koraku, onako, gotovo mističan, tajanstven, da doista imate osjećaj kako će se iza prvog grma pojaviti nekakav slatki vilenjak, ili drugo bajkovito biće. I djeluje, naravno, kao da je sve tu stoljećima, da je postojalo i davno prije sadašnjeg trenutka.

Postoji niz načina kako urediti vrt da ostavlja ovakav dojam, od toga da sami od kamena ili cigle možete raditi nešto što će kasnije prekriti brzorastući puzavci, do onoga o čemu ovdje želim pisati, a to su vrtne dekoracije s mahovinom. Tako je nastao i ovaj stolac za koji ću vam detaljno reći kako sam ga radila. Trebat će vam nešto vremena i strpljenja, ali je zato investicija minimalna, a krajnji rezultat fantastičan!

Inače obožavam mahovinu. Smatram je baš posebnom biljkom, toliko joj je malo potrebno da se održi na životu, predivna mi je izgledom, i na dodir. Da je moguće, najradije bih si doma napravila tepih od mahovine. 🙂

Mahovinu se može ciljano aplicirati na svašta nešto, a ona će se nakon toga pobrinuti sama za sebe. Ovo je prije izrade bio jedan stari Tonet stolac s početka 20. stoljeća kojem je stradao onaj središnji dio za sjedenje, dok je ostatak i dalje bio čvrst i kvalitetan. Pa mi se tako rodila ideja da od njega napravim vilinsku stolicu obraslu u mahovinu te da rupu u sredini iskoristim kao držač za teglu s ciklamom. Teglu sam također sama radila, od celbet smjese, odnosno, smjese novinskog papira, cementa i vode, da bih je na kraju obojala akrilnim bojama. O celbet teglama sam već pisala, a kako se izrađuju (jednostavno i jeftino!) možete pogledati ovdje.

Stolac sam najprije u cijelosti omotala starim novinama koje će kasnije davati vlažnost mahovini. Možete si pomoći s pik trakom i lijepiti novine na nekim dijelovima, tako da sve na kraju bude kompaktno omotano. Sljedeća faza je sve dijelove stolice omotati takozvanom “chicken wire”, odnosno, žicom za kokošinjac. To je ova tanka žica sa šesterokutnim rupama koja se najčešće koristi za neke laganije ograde ili u vrtovima. Jeftina je i ima je posvuda za kupiti. Lako se reže i savija, samo obavezno sve radite s rukavicama zbog njezinih oštrih rubova. Nju se obavezno stavlja, jer se mahovina kasnije za nešto mora držati kada bude rasla.

U sljedećoj fazi trebat će vam ljepilo u spreju i, naravno, živa mahovina. Meni je za cijeli stolac bilo dovoljno jedno ljepilo u boci od 250 ml koje sam platila 32 kune. Ima ih u gotovo svim trgovinama boja i lakova. Mahovinu sam, kao i obično, pokupila oko kuće. Nju se doista svuda može naći. Birajte onu koja je zdrava, zelena i da je što deblja, jer će kasnije ljepše izgledati na stolcu.

I onda kreće slaganje. Pošpricajte ljepilom dio na stolcu, i pošpricajte komad mahovine sa stražnje strane. I onda ga jednostavno zalijepite na stolac. Pa tako dio po dio, dok cijeli stolac ne bude prekriven. I eto, na kraju samo u otvor stavite teglu s biljkom i to je to, jedinstvena vrtna dekoracija je gotova.

Važno je da mahovinu prvih dana, dok se ne primi, redovito špricate vodom iz one boce špricalice, kako se ne bi osušila.

Nedostaje još samo vila, zar ne? 🙂