Ideja mjeseca

Od jednog običnog krumpira napravite žigove, pa ukrasite papir za božićne poklone

15. prosinca 2019.

Prosinac, vrijeme darivanja, ali ne dajmo da ovaj konzumeristički pritisak sa svih strana dovede do toga da pomislimo kako ne vrijedimo ako ne pokalnjamo nešto za što nismo mnogo potrošili. Zvuči možda malo deplasirano, ali vrijednost poklona je već u tomu što ste se nekoga sjetili. A kada se cijeloj priči doda činjenica da ste se oko poklona sami potrudili, i u to uložili vrijeme, kreativnost i ljubav – e, to će se posebno cijeniti.

I zato evo ideje kako da poklone zamotate u papir koji ste sami dekorirali, i to štambiljima koje ste napravili od jednog običnog – krumpira. Dakle, ne kupujte ukrasni papir, na ovaj jednostavan i praktički besplatan način, napravit ćete unikatan papir kojem ćete dati svoj osobni pečat. Doslovno i simbolično. 🙂 Uzorke i boje, naravno, možete birati po želji, baš kao i veličinu i gustoću uzoraka.

Ja sam ovaj papir ukrasila motivima božićnog drvca i zvijezde repatice, a za to su mi bili potrebni jedan krumpir, dvije modlice za kolače, akrilne boje i rižin papir. Ovu vrstu papira sam koristila jer kod kuće imam cijelu rolu, mekan je i podatan, no žigove s uzorcima možete stavljati doslovce na bilo koju vrstu jednobojnog papira koji trenutno imate pri ruci.

Za početak razrežite krumpir uzdužno na dvije polovine. U svaku polovinu utisnite modlicom za kolače uzorak koji želite, onako, da modlica unutra uđe barem nekoliko milimetara. Potom nožićem lagano uklonite dijelove krumpira oko uzorka, tako da njegova linija ostane čista. Krumpir sa stražnje strane uzorka ne dirajte, jer ćete za taj dio držati svoj žig kasnije kada budete s njim radili.


Nakon što ste pripremili žigove, obrišite ih papirnatim ručnikom kako biste uklonili višak vlage s krumpira. I pripremite boje koje želite koristiti – ako nemate akrilne, to mogu biti i tempere. Pripremite i papir, pa boju nanosite na žig kistom. Nemojte umakati žig od krumpira u boju, jer se ona tako neće ravnomjerno rasporediti po njemu i na papiru može izgledati neuredno. Premažite žig bojom uz pomoć kista, i jednostavno otisnite uzorak na papir. Učinite to s istim premazom dva ili tri puta, jer ćete na taj način dobiti dinamičnost i zanimljiviji uzorak, odnosno, neće svi oblici biti ostisnuti jednakim intenzitetom, što je super. Radite tako po cijelom papiru, a kada završite, pustite da se boja na njemu posve osuši.


I slijedi zamatanje poklona. Ja sam sve još omotala običnom špagom, a kako bi sve bilo decentno i prirodno, dodala sam i tri grančice ružmarina, malo bobica iz prirode i jednu šišarku. Pa tko ne bi poželio ovako umotan poklon? 🙂