Nekategorizirano

U najzelenijem nogometnom klubu na svijetu igrači su vegani, a ekologija im je misija

2. prosinca 2019.

Forest Green Rovers (FGR), nogometni klub iz Nailswortha u jugozapadnoj Engleskoj, dao je globalnom sportu jednu posve novu dimenziju. Spajaju nogomet i ekološku osviještenost, a riječ je o najzelenijem klubu na svijetu koji funkcionira isključivo po principu samoodrživosti, dok su, pritom, svi igrači vegani.

Forest Green Roversi igraju u četvrtoj engleskoj ligi i jedini su klub na planeti kojem su Ujedinjeni narodi dodijelili certifikat “Carbon Neutral”. Nadimak im je Zelena vojska, i poznati su i po stadionu koji je posve samoodrživ. Cijeli klub dobiva sto posto zelenu energiju zahvaljujući solarnim panelima na krovu i na tlu. Igrači trče po travnjaku koji se navodnjava sakupljenom kišnicom, kod njegovog održavanja zabranjena je upotreba bilo kakvih herbicida i pesticida, a čak je i kosilica kojom ga uređuju na solarni pogon.

Igrači su prije nekog vremena svi odreda zamijenili mesne obroke veganskim. Obroci s njihovog svakodnevnog menija u klubu spravljeni su isključivo od namirnica lokalnih proizvođača. Trebalo im je vremena da se priviknu na novi način prehrane, ali kažu da se sada svi osjećaju mnogo bolje nego prije te da je veganstvo najbolji način prehrane za sportaše. Povećali su, ističu, učinkovitost igrača, dok istodobno funkcioniraju u skladu sa svojim ciljevima – očuvanje prirode i životinja. Dodatna super fora je što navijači, ako dolaze na tekmu, mogu prethodno dogovoriti takozvani “VIP dining package”, pa osim što gledaju tekmu s najboljih pozicija, u paketu imaju i odličan veganski obrok.

Dečki iz kluba čak imaju i svoju potpuno prirodnu kozmetiku, poput ovog gela za tuširanje koji je ekološki i nosi amblem kluba.

A kako bi sve bilo u skladu s misijom koju FGR imaju, svi igrači voze isključivo električne automobile. Samoodrživost im je, dakle, centralna točka, i stoga im je fokus trenutačno na njihovom najvećem projektu – gradnji najzelenijeg stadiona na svijetu. Nacrti su već napravljeni, stadion će se zvati Eco Park, a planirano je da se izgradi u velikom parku u kojem će se posaditi 500 stabala i zelena ograda duljine 1,8 kilometara.

Pa eto, i ako niste neki preveliki nogometni fan, ove dečke jednostavno morate obožavati. 🙂

Fotografije teksta: Forest Green Rovers