Uređenje doma

Zidana kuhinja dobila je novi izgled u dijelu ispod kamenog sudopera – jeftino i brzo, uz Lucky Home ideju i reciklažu

20. svibnja 2020.

Cijela moja kuhinja je čista improvizacija i reciklaža. Donji dio je sazidan od siporeksa, a visećih elemenata nemam, nisam ih ni željela. Imam prostranu smočnicu pokraj kuhinje pa mi nisu ni trebali. Umjesto kupovanja bezobrazno skupih gotovih kuhinja, željela sam prostor koji će mi biti funkcionalan, ugodan i jeftin, a da je napravljen po principu “uradi sam”. Okej, majstor je riješio siporeks, i dva zidića od tavelica (starinska, tanka cigla koja se u Istri tradiocionalno koristila za oblaganje unutarnje strane krovišta), na koje je postavljen kameni sudoper. Njega sam silno željela i bez toga kuhinju nisam mogla zamisliti. I onda, kako je sve bilo improvizirano, ostalo je otvoreno pitanje kako urediti prostor ispod sudopera. To je ono što ide sutra ću, prekosutra ću, i tako prođu mjeseci… No napokon sam se primila posla, i za dva-tri sata sredila i to! 🙂 Trošak – toliko minimalan da ga skoro mogu svesti na ništa. Malo mašte i reciklaže. Lucky Home ideja koju može realizirati bez ikakvih problema. Zidana kuhinja daje velike mogućnosti za različite ideje.

Dolje na dnu je također bio siporeks kojega je trebalo obložiti, jer je izgledao grozno i na njega su se hvatale sve moguće mrlje. Od prijatelja sam dobila super fora pločice, tamno plave, s cvjetićima, pa sam njih zalijepila u sredinu. Okolo sam napravila mozaik od ostataka sivih pločica (one su u elementima u ostatku kuhinje). Mozaik sam radila tako da sam sive pločice razbila na komade (stavite pločicu u krpu i bum čekićem), i potom sam naprosto te komade lijepila kako mi je odgovaralo. Ljepilo za pločice nije teško zamiješati – prah i voda, da bude dovoljno gusto, i važno je da imate špahtlu koja će, kada razvlačite ljepilo po površini, ostaviti nazubljeni, neravni trag. Uradi sam varijanta koja uopće nije teška.

Na kraju je išlo fugiranje bijelom fugirnom masom – također zamiješate prah s vodom, i nanosite spužvom preko pločica i mozaika, dok se ne popune svi utori. Ništa lakše. 🙂

Evo ovako je to izgledalo nakon završetka fugiranja, a onda mi je ostalo za smisliti kako izvesti da zakamufliram ovaj plastični sifon ispod sudopera, a da pločice i mozaik ostanu vidljivi. Pa sam našla pokraj kuće jednu staru letvu, obojala je u sivo, i zalijepila silikonom uz sudoper, da se naslanja na zidiće od tavelica.

Svojedobno sam u Ikei kupila fora, čvrstu tkaninu za jako malo novaca, i od nje sam iskrojila mali zastor (na susjednom elementu također imam zastor od iste tkanine). Pričvrstila sam je za letvu onim pribadačama koje imaju bijelu, plastičnu glavu, i skoro se ni ne kuže. Zastor je taman pokrio sifon, a ispod se vide pločice i mozaik. Pokraj zastora sam na letvu zalijepila i dva komada ručno rađenog stakla, da prikrijem dio gdje se letva naslanja na zidić, i da malo podignem sveukupni dojam.

I eto, prostor je uređen uz reciklažu i minimalan izdatak. Možda vam posluži kao inspiracija i dokaz da mnogo toga možemo sami. 🙂