Iz kuhinje

Za blagdane iznenadite svoje lajavce, i specite im dijetalne keksiće od jabuke i mrkve

23. prosinca 2019.

Za blagdane razveselite i svoje četveronožne lajavce, pa dok pečete kolače za cijelu obitelj, napravite keksiće i za njih. I to niskokalorične, od jabuke i mrkve. 🙂 Pa ipak su i oni ravnopravni članovi obitelji, zar ne? Barem je tako kod mene doma. 🙂

Naš je Marley, ova njuškica s fotke, spašen svojedobno u Bogdanovcima kod Vukovara. Od sigurne smrti na ulici spasila ga je volonterka Melita, naša voljena, koja ga je našla pretučenog, gladnog, prestrašenog, punog krpelja, s golemom ranom na gornjoj strani vrata (i danas ima veliki ožiljak). Skrivao se od zlih ljudi u betonskoj vodovodnoj cijevi. Melita ga je odvela na sigurno, a onda smo ga mi udomili. Našu najveću ljubav, sreću i dobrotu. No kao posljedica ljudskog zlostavljanja i udaraca po glavi, nakon nekoliko mjeseci od udomljavanja pojavila se epilepsija i grozni napadi. Marley je tako završio na antiepilepticima, terapiji koja neminovno usporava cijeli metabolizam i deblja.

Danas je Marley super, ima pet godina, kombiniramo antiepileptike s prirodnim lijekovima i već je više od tri godine bez ijednog napada. Neopisivo smo sretni zbog toga. A prije par mjeseci uhvatili smo se u borbu sa skidanjem viška njegovih kila, uz pomoć dijetalne hrane i pažljivo odmjerenih obroka. Dosta je smršavio i sad opet juri kao gazela. A da za ove blagdane ne bi ostao uskraćen za pokoju slasticu, napravila sam mu pseće niskokalorične keksiće od jabuke i mrkve. Oduševljen je s njima, pa s vama dijelim recept:

SASTOJCI

2,5 šalice brašna od cjelovitih žitarica

½ šalice zobenih pahuljica (ja sam umjesto toga stavila domaće mekinje)

1 jabuka – ne guliti koru

½ šalice oguljene i naribane mrkve

1 jaje

1/3 šalice maslinovog ulja

¼ do ½ šalice vode, po potrebi

IZRADA

U jednoj posudi izmiješajte suhe sastojke, odnosno brašno i zobene pahuljice (mekinje, u mom slučaju). U drugoj posudi istucite jaje te umiješajte maslinovo ulje, malo vode i jabuku i mrkvu koje ste prethodno pretvorili u kašu u blenderu (ili štapnim mikserom). Potom te mokre sastojke dodajte suhima, i umijesite tijesto. Razvaljajte ga na masnom papiru za pečenje, i modlicama radite oblike. Marley je dobio boriće i čizmice Djeda Mraza. Pecite na cca 160-170 stupnjeva oko 35-40 minuta, dok ne ispari vlažnost iz njih. Kada se ohlade, spremite ih u neku posudu ili staklenku s poklopcem. Peseki, u slast!