Iz kuhinje

Orada pečena u soli jedan je od najboljih načina pripreme ove vrhunske ribe iz našeg mora

5. siječnja 2020.

Ovdje u Istri ima fora da ribari u Umagu svake godine u listopadu imaju svojevrsnu akciju, pa se kod njih, na brodici, može kupiti svježe ulovljena divlja orada za 50 kuna po kilogramu. E sad, moraš znati kako, gdje, kada i kod koga, što zna moja draga prijateljica Fiorentina. Pa me samo jedno jutro nazvala i rekla – idem u Umag po orade, koliko da ti uzmem? 🙂

Tako sam nešto ove divne ribe očistila i spremila u led. Znam, mnogi će reći da ne vole zamrzavati ribu, jer nakon što je odmrznu, nije ni približno kakva je bila, raspada se i svašta nešto. Ali!!! Postoji vrlo jednostavan štos za odmrzavanje nakon kojeg je riba kao da ste ju kupili svježu. I taj štos savršeno funkcionira!

Svojedobno smo moj muž i ja u Medulinu upoznali najboljeg tamošnjeg ribara Antu, koji je, nažalost, u međuvremenu umro, i on mi je tada, u nekim birtijskim druženjima, otkrio kako odmrzavati ribu. Dakle, večer prije nego planirate ribu za ručak, u posudu ulijte vodu, stavite unutra šaku krupne morske soli, u tu vodu stavite smrznutu ribu i sve u frižider da stoji preko noći do sljedećeg dana. Vjerujte mi na riječ, ja to prakticiram već nekoliko godina, riba je kada je izvadite iz hladne, slane vode u kojoj se odmrzavala, doslovce kao da ste je upravo kupili svježu. To vrijedi i za manje vrste, poput srdelica. 🙂

E sad, tema ovog teksta – orada pečena u oklopu od soli. Radila sam je tako u petak i bila je fenomenalna. Sočna, aromatična, prefina. Pa evo što će vam trebati:

orade – najbolje jedna po osobi

1-1,5 kg krupne morske soli

grančice ružmarina (male, za svaku ribu po jedna, plus još malo za nasjeckati u sol)

grančice timijana

grančice peršina

češnjak

1-2 bjelanjka jajeta (sa žutanjkom počastite psa, kao ja 🙂 )

Ja sam malo istraživala recepte na netu, pa sam odabrala onaj koji mi se činio najbolji, s tim da sam ga mrvicu modificirala po svom. Za početak orade moraju biti očišćene i potom ih se posuši papirnatim ubrusom. Potom ribi u trbuh stavite malu grančicu ružmarina, malu grančicu timijana, nešto peršina i pola režnja češnjaka.

U tepsiju, protvan, lim, ili kako vam drago, stavite papir za pečenje, i na njega posteljicu od soli (trebat će vam cca pola kile soli za ovakve dvije ribe). Na posteljicu stavite svoje ribe napunjene začinima.

Ostatak soli pomiješajte sa bjelanjkom koji ste prethodno umutili. Meni su trebala dva bjelanjka i malo više od pola kile soli za ovu fazu. Također, unutra nasjeckajte malo ružmarina (oprezno s njim jer je jako aromatičan), timijana i peršina. Ova mješavina soli i bjelanjaka treba biti gusta, cjelovita masa. Njome potom prekrijte ribu kompletno, da joj se ne vidi niti jedan komadić.

Pecite oko 35-40 minuta na 200 stupnjeva, s tim da pećnica mora biti ugrijana prije nego stavite ribu. Nakon pečenja batom za meso razbijte košuljicu od soli (ide vrlo lako), pomaknite malo te komade soli sa strane i još nekoliko minuta zapecite ribu. Za prilog stavite što želite, kod mene je bila blitva s krumpirom, češnjakom i domaćim maslinovim uljem. U slast!