Iz kuhinje

Vrijeme je medvjeđeg luka. Pesto, aromatizirani maslac, aromatična krem juha… uživancija na najjače!

1. travnja 2019.

Subotnje popodne s prijateljima u motovunskoj šumi i branje medvjeđeg luka (srijemuša) pored šumskog potoka. Divota i ljepota, što drugo reći. Aha, ima i ono drugo. Priznati da je nakon poziva mojih frendova, Branke i Andreasa, krenula frka i strah – čekaj, šta ako uberemo ono drugo, onaj otrovni mrazovac? Dan prije čovjek je umro jer je zamijenio biljke…

A onda me ohrabrila informacija da ćemo imati vodiče, žene koje su dugogodišnje sakupljačice samoniklog bilja i poznavateljice šume. Medvjeđi luk sam do sada u životu ili kupovala, ili dobivala od poznavatelja. Sama nisam nikada brala. No u subotu sam dobila i to divno iskustvo, zahvaljujući Mirjani iz Motovuna i Snježani iz Buzeta. I naravno, mojoj Branki i Andreasu koji su uvijek za nešto novo i lutanje po prirodi.

Operite ga i osušite na prostrtoj kuhinjskoj krpi

Uglavnom, ne mogu ne ponoviti već dobro znan savjet. Kada prvi puta idete brati medvjeđi luk, neka s vama bude netko tko će vam moći objasniti kako ga prepoznati, ali i ukazati na razlike u odnosu na otrovne biljke. Da, medvjeđi luk, ili srijemuš, ima taj snažni miris po češnjaku što druge biljke nemaju. No nakon što uberete nekoliko listova prsti će vam toliko biti prekriveni njegovim mirisom, da više nećete moći kvalitetno onjušiti list druge biljke. Ja nisam dovoljno stručna da ukazujem na razlike, ali internet je pun savjeta i upozorenja. No najbolje se sve nauči uz dobrog poznavatelja.

No, da pređemo mi na onaj drugi dio – što s njim kada ga uberete. Iskusni znalci s njim čuda rade, od pogača, kruha, pita, tjestenine, umaka… Ja sam, za prvu ruku, od količine koju sam ubrala napravila pesto od medvjeđeg luka, juhu i aromatizirani maslac. Napominjem da je tek krenuo i da će ga biti još neko vrijeme, pa se kroz koji dan opet može otići u berbu. Sad znam gdje ga ima 🙂

Kada govorim o količini koju sam nabrala, to je ona jedna platnena vrećica kakvu nosimo u trgovinu. Pesto sam radila prema receptu koje su nam dale Mirjana i Snježana, i stvarno je odličan. Osnovna baza je:

5 dekagrama oraha

5 dekagrama parmezana

15 dekagrama medvjeđeg luka

1 decilitar maslinovog ulja

Listove srijemuša malo usitnite nože, a sir režite na kockice
Sve dobro izmiksajte u blenderu

Kako povećavate količinu, tako i prilagođavate količinu sastojaka. Listovi medvjeđeg luka se malo usitne, parmezan se nareže na kockice, i onda se sve to, zajedno s orasima, maslinovim uljem i malo soli dobro izmiksa u blenderu. Na kraju se spremi u male staklenke. Ovako napravljen pesto u frižideru može stajati nekoliko tjedana, ali našla sam podatak da ga se može i zamrznuti, pa ćete ga tako vaditi po potrebi i imati mnogo dulje. Jutros sam ga za doručak mazala na kruh i odličan je! A fenomenalan je i u kombinaciji s tjesteninom ili kao dodatak raznim jelima.

Aromatizirani maslac je najjednostavnija stvar – uzmete količinu maslaca koju želite, pustite ga da se opusti na sobnoj temperaturi i onda ga izmiksate zajedno s listovima medvjeđeg luka u jednoličnu masu. Količinu biljke koju ćete staviti određujete sami. Stavite izmiksanu smjesu na komad plastične folije, umotate sve i oblikujete u mali valjak te stavite u hladnjak da se stisne. Maslac također možete zamrznuti i vaditi po potrebi, za mazanje na kruh ili kao dodatak raznim jelima.

Oblikujte maslac u valjak uz pomoć plastične folije

Kod spravljanja juhe nema mnogo mudrosti. Skuhala sam goveđi temeljac, i potom prodinstala (dok sve ne omekša) medvjeđi luk, krumpir i mrkvu. Povrće se potom izmiksa štapnim mikserom i ubaci u juhu. Dodala sam i začine te vrhnje za kuhanje. U tanjur ove juhe možete dodati i žlicu maslinovog ulja, ili je posuti parmezanom.

I da, nekoliko listova medvjeđeg luka sam ubrala zajedno s lukovicom i korjenčićima, pa ću ih danas presaditi u svoj vrt. Kažu mi da bi se trebao primiti. 🙂 U svakom slučaju, baš bi ga bilo lijepo imati i pored kuće.