Okućnica i vrt

Vesela reciklaža: Limenke pretvorite u šarene posude za sadnice aromatičnih biljaka

5. veljače 2020.

Za reciklažu su odlične i različite limenke, poput ovih od kave koje uvijek sačuvam i prenamijenim. U ovom slučaju, u vesele posude za sadnice aromatičnih biljaka. 🙂

Ne moraju to nužno biti limenke od kave, mogu biti bilo kakve. Moje su od kave jer volim moku i na nju sam se navukla od kada sam u Istri, a kava za moku često je u takvim limenim posudama. Pa budući da imam podosta sadnica lavande, smilja i ružmarina, nastalih od reznica koje sam uzimala prošle godine krajem ljeta, s već postojećih biljaka u vrtu, odlučila sam limenke pretvoriti u ovakve fora posude u kojima će sadnice stasati, dok ne budu dovoljno velike za presađivanje na neko trajno mjesto oko kuće.

Limenke sam bojala akrilnim bojama (to su one na bazi vode), na način da sam malim komadom spužvice tapkala boju direktno na limenku. Dakle, ne kistom, jer je limenka glatka i kistom će se boja samo nepravilno razmazivati, Spužvicu umočiti u boju i tapkati, tufkati, kako god se to zvalo. 🙂 Najprije prvi sloj boje, pa kada se posuši onda i drugi. Neka boja ravnomjerno prekrije cijelu limenku.

U međuvremenu, dok se boja na limenkama sušila, uzela sam tri one najobičnije bijele uredske najljepnice, koje se obično koriste da se nalijepe na fasciklu ili registrator i da se na njima napiše što je unutra, ili se koriste da se na njih printaju adrese primatelja pa se poslije lijepe na kuvertu. Naljepnicama sam odrezala kutove, da dobiju ovakav oblik kao na slici, i dok su još bile zalijepljene na onu svoju foliju obojala sam ih crnom akrilnom bojom. Neka se i to dobro posuši.

U sljedećoj fazi, kada je sve dobro suho, zalijepite naljepnicu na sredinu limenke. Da, primijetiti ćete vjerojatno da se naljepnica ne drži baš dobro, ali neka vas to ne brine, to ćete riješiti na kraju (doći ćemo do toga). No držat će se dovoljno da oslikate limenke.

Ovu točkastu sam radila tako da sam gumicu (nekorištenu, koja je ravna!), onu koja je na gornjoj strani drvene olovke, umakala u bijelu boju, i onda sam s njom otiskivala točkice kao pečate na limenku. To je jako jednostavno, brzo ide, a točkice će pravilne, okrugle. Neka se i one dobro posuše.

Druge dvije sam oslikavala kistom, također akrilnim bojama. Postoje stvarno jednostavni motivi za koje ne morate biti neki super spretni crtač, a druga opcija je da koristite neke plastične šablone koje se mogu kupiti u raznim trgovinama hobi materijalima, za nekoliko kuna. Na kraju krajeva, možete i sami u plastici izrezati svoje šablone od nekog motiva printanog na papiru.

I na kraju, kistom sam bijelom bojom ispisala nazive biljčica. Za to, na ovakvoj crnoj podlozi, možete koristiti i, recimo, srebrni marker, koji super izgleda.

Zadnja faza – obavezna i jako važna – prelakirati limenke bezbojnim lakom na akrilnoj bazi. To radite kistom, a lakiranje će ujedno biti rješenje za naljepnicu, da se bolje primi. Slobodno kistom stavite malo laka i na one dijelove naljepnice koji senisu dobro primili, i onda lak i preko naljepnice, da je tako učvrstite. Naravno, osnovna svrha laka je da čuva boju i ono što ste oslikali.

I eto, kada se i lak posuši, ostalo je samo da posadite svoje biljčice i njegujete ih. Ili da nekom ljubitelju biljaka poklonite sadnicu u ovakvoj teglici. Jamčim da ćete ga jaaaaaako razveseliti.