Ideja mjeseca

Ogledalo ima ružan okvir? Ukrasite ga komadima tkanine i dajte mu novi, unikatni izgled

9. ožujka 2020.

Negdje vam prašinu sakuplja neugledno ogledalo s ružnim okvirom, ne znate što ćete s njim i već ste ga odlučili likvidirati na otpad? Nemojte. Reciklirajući komadiće starih tkanina od njega možete napraviti nešto posve novo, drugačije i unikatno!

Prije nekoliko mjeseci i mi smo negdje s otpada pokupili staro ogledalo sa preeeeegroznim, bijelim plastičnim okvirom. Prva misao je bila da izvadim samo ogledalo i iskoristim ga jednog dana, a da užasni plastični okvir bacim. A onda mi je sinula druga ideja. Obući plastični okvir u komadiće tkanine. Kada govorim o tkanini, to je zapravo moja stara ljetna haljina koju više ne nosim, ali sam je sačuvala upravo zato što mi je uzorak bio zanimljiv.

Za početak, tkaninu koju odaberete narežite na ovakve kvadratne komade, neka slobodno budu širi od okvira, jer ćete ionako kasnije, kada budu zalijepljeni, škarama rezati višak. Ovdje dolje na fotki ujedno vidite kako je okvir ogledala izgledao prije uređivanja.

U sljedećoj fazi trebat će vam ono univerzalno hobi ljepilo (bijelo je, ali postane prozirno kada se posuši). Ne morate kupovati nikakve skupe varijante, ja sam u Tediju bočicu od 500 ml platila nešto više od dvadeset kuna. I naravno, trebat će vam kist. Umočite kist u ljepilo, premažite okvir u veličini tkanine (ne smiju ostati nepremazani dijelovi), zalijepite tkaninu, i potom opet, kistom umočenim u ljepilo, premažite kompletnu površinu tkanine, da se sve dobro primi i zalijepi.

I tako komad po komad okvira, komad po komad tkanine. Slažite. Neka se tkanina i preklapa, samo je nakon lijepljenja dobro nasaftajte ljepilom s kista. I neka se polako sve suši. Na kraju, kada kompletan okvir bude obložen tkaninom, i kada sljepilo dobro osuši, viškove tkanine koji vire sa strane odrežite škarama.

Ovaj okvir imao je i mali, plastični unutarnji rub, a uredila sam ga tako što sam, po istom principu kao i tkaninu, lijepila na njega trakice točkastog plavog papira za zamatanje poklona.

Na kraju sam, dodatno, u lijevi donji kut ogledala kao dekoraciju zalijepila četiri stakalca ručno rađena metodom staklene fuzije (by moja šogorica i imenjakinja Jasmina). Lijepila sam ih onom obostrano ljepljivom trakom, tako da ih u svakom trenutku mogu skinuti i staviti kao dekoraciju nešto drugo, a stakalca, možda, iskoristiti za neku novu ideju. Naravno, kao dekoraciju možete staviti bilo što. Ili ne morate ništa, već je okvir sam po sebi zanimljiv.