Uređenje doma

Reciklaža tkanina: Shibori tehnikom bojanja možete raditi čuda od uzoraka

29. studenoga 2019.

Imate jednobojne jastučnice, ali dosadne su vam takve, u ormaru vam je spremljena hrpa bijele pamučne posteljine koja više nije u điru, prekrili biste stol s nekom tkaninom fora uzorka? E pa prionite na posao bojanja tkanine shibori tehnikom, pritom se odlično zabavite, a nakon svega uživajte u ludim uzorcima koje ste dobili i koji će neku zaboravljenu tkaninu ponovno vratiti u život. Ono što je važno je da to radite samo s prirodnim tkaninama. Pamuk i lan su najidealniji.

Ja sam jučer obojala dvije jednobojne, sive jastučnice koje sam svojedobno kupila u Ikei, i nisam ih do sada još koristila. No u novom izdanju odmah su našle svoje mjesto na ukrasnim jastucima. 🙂

Sve što mi je trebalo osim jastučnica su boja za tkaninu, dva stara cd-a, hrpa kamenčića, četiri plastične loptice i gumice za domaćinstvo. Znate, one kojom su bake pričvršćivale celofan na zimnicu. 🙂 Da, dobro ste pročitali, stari cd-i i kamenčići. Jer riječ shibori dolazi iz japanskog, a označava definiciju za različite načine ukrašavanja tekstila oblikovanjem tkanine i pričvršćivanjem prije bojanja, čime se dobivaju najrazličitiji uzorci. Drugim riječima, tkaninu se mota ili veže na bezbroj načina, ili se na nju pričvršćuju najrazličitiji predmeti. A pritom se mogu iskoristiti brojne stvarčice koje imate kod kuće ili oko kuće. Reciklaža u pravom smislu riječi. 🙂

Postoji nebrojeno mnogo načina kako to činiti, a ja sam za ovaj tekst doabrala dva. Na kraju ću priložiti i linkove na dva videa s interneta koji mi se čini super iz kojih možete otkriti još tehnika kako dobiti uzorke na tekstilu. Ovo su jastučnice prije bojanja:

A ovako izgledaju na kraju:

Za prvu jastučnicu, ovu tamniju koja ima više manjih uzoraka i desno je na fotki, koristila sam četiri plastične loptice i kamenčiće koje sam pokupila oko kuće.

Najprije sam u uglove jastučnice stavila loptice kako bih tamo dobila veće krugove. Radila sam tako da sam lopticu stavljala kroz unutrašnjost jastučnice, i onda je okolo pričvrstila gumicom. Nakon toga, ostatak te strane jastučnice na kojoj sam željela uzorke sam ispunila kamenčićima, i svaki sam pojedinačno pričvrstila gumicom. To izgleda ovako:

Za drugi uzorak, jastučnica koja je na slici gdje su obješene na drvet lijevo, koristila sam dva cd-a i tako dobila ove zanimljive kvadratne uzorke s velikim krugom u sredini. Najprije sam jastučnicu po širini presavila na tri dijela, ali kao harmoniku. Onda sam je i po dužini, okomito, još tri puta presavila na harmoniku. Na tako presavijenu jastučnicu sam sa svake strane stavila cd, i pričvrstila gumicama. To izgleda prije bojanja ovako:

Što se boja tiče, kupiti se može raznih, ovisno o načinu kako se koriste. Ja sam imala one gdje tkaninu treba kuhati, i pomiješala sam tamno plavu i tamno zelenu. Postoje i one za hladno bojanje, a jednako tako, tkanine se mogu bojati i prirodno. Primjerice, s kurkumom, ljuskama luka, vinom, bobičastim voćem… Ali o tome neki drugi put.

I za kraj, kako bi vam sve bilo jednostavnije pohvatati, evo linkovi na dva videa u kojima ćete sve lijepo vidjeti:

https://www.marthastewart.com/1541594/watch-shibori-dyeing