Ideja mjeseca

Mirisni osvježivači iz kalupa, sprej za prostor, aromatične vrećice – sve možete napraviti sami, brzo i jednostavno

18. studenoga 2019.

Jako me razveselilo kada sam vidjela da se u Knjižnici Novigrad organizira besplatna radionica na kojoj se može naučiti kako jednostavno i jeftino napraviti mirisne osvježivače za dom. Pa sam u petak, bez obzira na jugo, kišu i armagedon koji je zahvatio Istru, sjela u auto i potegnula u Novigrad na radionicu. I vjerujte, isplatilo se voziti po onom pljusku i vjetru, jer nam je Dijana, voditeljica radionice, prenijela doista praktična i korisna znanja. A kuća mi već tri dana diiiivno miriši od svega što sam donijela s radionice. 🙂 Ujedno, ovakvi osvježivači mogu biti odličan poklon, osobito sada, kada nam stiže prosinac i blagdansko vrijeme.

Prenosim i vama ono što je bilo na radionici, pa slijede recepti za sljedeće:

  • Mirisni osvježivači od pudera i gipsa veselih oblika
  • Mirisne vrećice sa sušenim cvijećem i eteričnim uljima (u ovom slučaju lavanda)
  • Mirisni sprej za dom (u skladu s godišnjim dobom, antivirusni i antibakterijski)

MIRISNI OSVJEŽIVAČI OD PUDERA I GIPSA VESELIH OBLIKA

Kada kažemo veselih oblika, to znači da se rade uz pomoć silikonskih kaulupa za praline ili mafine. Sami odabirete oblike i veličinu. U osnovni recept ide:

Dječji puder – 1/3 ukupne smjese

Obični, bijeli gips u prahu – 2/3 osnovne smjese

Mirisna ulja – jedno ili više njih, po želji (važno je da budu mirisna, a ne eterična, jer eterična neće dobro reagirati s gipsom)

Boja – također po želji, može neka od prehrambenih boja za kolače, ili, recimo, kurkuma u prahu, kakao…

Voda

Da bi vam bilo lakše, uzmite kao mjeru jušnu žlicu. Pa tako stavljate jednu žlicu baby pudera, i dvije žlice gipsa. I povećavate količinu opet na takav način. Dodate boju koju želite i kakvu želite, ukapate mirisno ulje, ili više njih – ne štedite na količini, neka dobro miriši, i u posudici sve zamiješate s vodom da bude gustoće, recimo, mrvicu gušće od smjese za palačinke. Ne smije biti suviše rijetko, a opet, mora biti takvo da se može ulijevati u kalupe. Kada ste sve dobro izmiješali, prebacite smjesu u silikonski kalup i pustite da se suši, otprilike dvadesetak minuta. Nakon što ih izvadite, malo običnim kuhinjskim nožićem ostružite krajeve da uklonite nepravilnosti, i to je to.

Dodatna ideja je, recimo, da u toku sušenja u svaki oblik (prije nego se skroz stvrdne) umetnete štapić za ražnjić, pa će vam na kraju ostati rupica kroz koju možete provući špagicu i tako dobiti mirisne ukrase za božićno drvce. 🙂 Također, voditeljica kaže da ako, recimo, koristite kakao kao prirodnu boju, uz njega savršeno ide mirisno ulje naranče. Pa eto, isprobavajte, igrajte se. 🙂

Miriši stvarno divno, a nakon što mirisi s vremenom ishlape, svaki ovaj osvježivač možete iznova nakapati eteričnim uljem i tako ih ponovno koristiti.

MIRISNE VREĆICE SA SUHIM CVIJEĆEM I ETERIČNIM ULJEM

Za ovo će vam trebati male, platnene vrećice koje lako kod kuće možete napraviti i sami, od recikliranih tkanina. Nama je voditeljica napravila od starog parea njezine kćeri, i baš su bile fora. A recept za smjesu za jednu vrećicu je:

1 čajna žličica krupne morske soli

1 čajna žličica riže

2-3 čajne žličice sode bikarbone

suhi cjetovi lavande (ali može i bilo koje drugo, mirisno cvijeće)

eterično ulje lavande (ili neko drugo koje je su skladu s cvijećem)

Primjerice, možete ovo napraviti i s klinčićima i eteričnim uljem klinčića, jer je miris divan i dugo traje. Dakle, smjesu dobro izmiješate, eteričnog ulja stavite dovoljno da miris bude intenzivan, napunite vrećice i zavežite ih rafijom ili špagom. I to je to!

MIRISNI SPREJ ZA DOM (ANTIBAKTERIJSKI I ANTIVIRUSNI)

Trebat će vam svakako bočica sa raspršivačem, možete koristiti neku koju već imate doma, a mogu se i kupiti plastične ili staklene bočice baš za tu svrhu. Recept je za bočicu od 50 ml, a trebat će vam:

10 ml votke ili alkohola za likere (to je onaj 96 postotni kojeg ima i u ljekarnama, ali je jako skup, pa je votka najbolja opcija; važno je da nema baš nikakav miris)

40 ml destilirane vode ili negazirane vode iz boce

7-8 kapi eteričnog ulja čajevca

7-8 kapi eteričnog ulja čajevca

7-8 kapi eteričnog ulja timijana

7-8 kapi eteričnog ulja atlantskog cedra

7-8 kapi eteričnog ulja ružmarina

Dakle, svih ulja zajedno ide cca 25-30 kapi. JAKO VAŽNO: U bočicu se najprije ulije alkohol, a potom se u čisti alkohol kapaju eterična ulja, kako bi se njihove molekule pravilno raspršile. Ulja se nikako ne smiju kapati u vodu, ili mješavinu alkohola i vode. Znači, u čisti alkohol, pa sve dobro promućkate, pa tek onda ulijete vodu. I eto, dobili ste fenomenalan sprej za prostor, špricajte ga više puta dnevno po sobi, uživajte u mirisu i tjerajte viruse. 🙂

I evo još pokoja sličica s radionice: