Ideja mjeseca

Pripreme za Božić: Dekoracija od pruća koja imitira svijeću idealna je za ukrašavanje doma ili kao zgodan poklon

19. studenoga 2020.

Zakoračili smo u drugu polovinu studenog, i bez obzira što je preko dana i dalje toplo i sunčano, jutros smo ovdje u Istri imali prvi mraz. Da, da, stiže blagdanski prosinac. Božićne dekoracije već su svuda u ponudi, a Lucky Home Ideas vam predlaže da napravite jednu koja je istodobno jednostavna i efektna, a pritom je u cijelosti od prirodnih materijala – svijeće od pruća. Bit će idealne za ukrašavanje vašeg doma, ali i zgodan poklon za nekoga tko voli prirodne dekoracije.

Materijal koji je potreban većim ćete dijelom naći u prirodi, a ostatak zasigurno već imate kod kuće. Za početak vam treba mali komad tanke šperploče iz kojeg ćete izrezati komade koji imitiraju plamen svijeće. Nacrtajte olovkom taj oblik plamena, i izrežite s onim što imate pri ruci. Mala, ručna pila, recimo, znate ona najobičnija, školska. Kada ih izrežete pobrusite im rubove brusnim papirom i ostavite ih u prirodnoj nijansi drveta.

U sljedećoj fazi trebat će vam dva štapića za ražnjiće, i na njih ćete slikonskim vrućim ljepilom zalijepiti svoje drvene oblike plamena.

E onda slijedi šetnja kroz prirodu. Nebitno jeste li na selu ili u gradu, svuda možete naći grane koje možete iskoristiti. Gledjte samo kad ih režete (i sakupljate one s tla) da budu što ravnije, i da budu različitih debljina, kako biste poslije mogli što ljepše složiti oblik svijeće, koji će tako biti i zanimljiviji. Ujedno, probajte naći grane različitih nijansi. Ja sam uspjela odrezati nekolicinu ovih crvenkastih. Nisam baš skroz sigurna što su, ali mislim da su neki samonikli izdanci vrbe. Pa sam ih rezala da se iskombiniraju sa sivkasto zelenom nijansom ostalih grančica.

Odredite koju visinu će vam imati svijeća, i gledajte svakako da bude u skladu a veličinom onog oblika za plamen. Mogu vam biti i pola metra visoke ako želite, ali onda je važno da i plamen izrežete nešto veći. Ja sam radila svaku različite visine, jedna je 22 cm, a druga 17 cm. Kada odredite kolike će svijeće biti, tako režete i grane. Najprije jednu grančicu, a prema njoj sve ostale. Moraju sve biti jednake duljine.

Debljinu svijeće također određujete sami, i o tome ovisi kolika količina pruća će vam trebati. Moje su promjera oko sedam centimetara. Kada ih narežete dovoljno, oblikujte ih što ljepše možete (osobito je važno da dolje bude sve ravno kako bi same stajale) i povežite ih žicom, gore i dolje.

I preostalo je još samo da u sredinu svijeće utaknete štapić s plamenom (skratite štapić koliko treba da lijepo sjedne) i da dekorirate svijeću. Ja sam preko žice stavila rafiju, ali to može biti i neka vrpca, vuna ili špaga. I na kraju sam na jednu vijeću zataknula malo ovih crnih bobica koje sam našla vani, a na drugu suho lišće eukaliptusa. Taj dio također odrađujete prema želji i ovisno o tome što taj tren imate pri ruci.

I evo za kraj fotka svijeća provučena kroz zgodan art filter (watercolor) na koji sam danas naletjela 🙂