Uređenje doma

Dva u jedan: Prirodni božićni vijenac od daščica koji je ujedno i hranilica za ptice

21. studenoga 2020.

Nastavljamo u blagdanskom tonu, pa evo jedne fantastične ideje kako skoro pa besplatno napraviti prirodnu božićnu dekoraciju, koja je ujedno i hranilica za ptice. Pritom ćete reciklirati i iskoristiti ono što imate u kući i oko kuće, a dobit ćete nešto što baš dobro izgleda, nije komercijalizirano i beskrajno će usrećiti ptičice koje u zimskim danima dolaze u vaš vrt ili na balkon. Ovo je i idealan projektić da ga napravite doma zajedno s djecom.

Ovaj božićni vijenac izrađujemo od komada ogrjevnog drveta, ili od ostataka daski, letvi… Bilo kakve komadiće drveta možete iskoristiti. No krenimo najprije od hrane za ptice. Znate da možete kupiti gotove energetske kuglice za ptice, omotane mrežicom koja se potom negdje objesi. No možete ih napraviti i sami, kako sam ja radila. Imala sam doma sjemenke za ptice, koje sam pomiješala sa svinjskom masti u omjeru 1/3 masti na 2/3 sjemenki. Mast, koja pticama tijekom zimskih mjeseci zamjenjuje kukce, rastopite prije nego je pomiješate sa sjemenkama, i potom pustite da se sve malo stisne. Trebat će vam i mrežica u koju ćete kasnije stavljati smjesu – ja sam izrezala mrežice u kojima je bio korijen ruža, koje sam neki dan sadila, ali ih možete napraviti i od onih za krumpir, ili bilo čega sličnog.

I onda, kada se smjesa dovoljno stisnula, napravite kugle koje ćete stavljati u mrežicu (nju sam gore i dolje povezala tankom žicom).

Prije izrade svog vijenca od daščica izrežite od filca neke oblike za dekoraciju – ja sam rezala zvijezde i boriće, uz pomoć modlica za kolače. Nakon rezanja ih zalijepite na karton, i kada se osuše ponovno izrežite, zajedno s kartonom.

U sljedećoj fazi izrežite od kartona okrugli oblik koji će vam poslužiti kao podloga po kojoj ćete slagati daščice. Nećete ih lijepiti na karton, nego će vam on samo pomoći da držite nekakav oblik koji ide u krug ili u peterokut.

I završna faza – pištoljem s vrućim, silikonskim ljepilom pričvršćujte daščice jednu na drugu, dok ne dobijete dovoljno čvrstu konstrukciju. Zalijepite i svoje dekoracije od filca, a možete dodati i bilo što drugo od jesensko-zimskih dekoracija – ja sam stavila nekoliko žireva i nekoliko suhih listova eukaliptusa. Probušite na vrhu rupicu za špagu, i objesite na dno kuglice s ptičjom hranom. I naravno, pronađite pravo mjesto gdje ćete uživati u pogledu na svoj vijenac od daščica, i na kojemu će ptice svakodnevno ručati. To mogu biti vrata, neki kut balkona, drvo, ograda…