Okućnica i vrt

Nabavite obična, drvena vrtna vratašca, a potom ih pretvorite u veselu, cvjetnu dekoraciju

5. listopada 2020.

Imam nekoliko mjesta u okućnici gdje je potrebno staviti manja vrata kao prolaz – točnije, četiri. Imala sam razne ideje kakva vratašca staviti, a proučavala sam, naravno, i ona od kovanog željeza. Ovdje u Istri ih ima na mnogo kuća, kako vrata, tako i ograda, ali u prvom redu me zaustavila cijena. Kovano željezo je, samo da znate, jaaaaako skupo. Pa sam u Bauhausu pronašla ova gotova drvena vrata od ariša – oko 200 kuna po komadu. Jedna su već dobila svoje mjesto, prema susjednoj kući – pričvršćena su na zid, napravljen od kamena koji nam je ostao od srušene, stare kuće. Drugi stup za vrata također je napravljen od dva velika kamena. Dakle, reciklirali smo ono što smo imali, a pritom koristili samo prirodne materijale.

I na kraju, odlučila sam ih napraviti malo drugačijima, pa se rodila Lucky Home ideja da postanu cvjetna vratašca, obojana i oslikana. Dijelim s vama ovu ideju jer ovakve cvjetove može napraviti svatko, a na kraju dobijete zanimljiv detalj u okućnici koji je baš podiže i uveseljava.

Drvo u pravilu bojam kistom, ali ovaj put sam to radila lakom u spreju, isključivo zato što sam u Lidlu nedavno našla sprejeve po deset kuna, i ova boja mi je bila baš zanimljiva. A cvjetove radite tako da istisnete boju iz tube u debelom sloju, ovako, u nekoliko crta. Ja sam na pojedinačne dijelove vrata stavljala različite boje.

Potom donjim, drvenim dijelom kista (ili drvenim štapićem) razvučete boju tako da formirate apstraktni cvijet. Ne morate brisati kist, neka se boje pomiješaju, ovdje ništa nije geometrijski. Kako se boja suši, a treba joj vremena, razvucite je još nekoliko puta, neka se vide tragovi kako ste prelazili drvetom po njoj.

Za kraj vam treba crna boja s kojom ćete kistom nacrtati stabljike i malo te crne povući po donjem dijelu cvijeta, kako bi se to spojilo sa stabljikom.

Naravno, kada se sve osuši, zaštitite prozirnim lakom, i uživajte u svojim cvjetnim vratašcima. Sve u svemu, ovo je low cost ideja koja će vam uštedjeti novac, a imat ćete detalj u okućnici koji nije kao oni iz masovnog štanceraja. Probajte. 🙂