Ideja mjeseca

Od starih svijeća napravite nove, obojite ih kurkumom i uljepšajte ružmarinom, smiljem i suhom lavandom

6. siječnja 2020.

Svijeće su jedna od najljepših i najjednostavnijih stvari kojim možemo podići atmosferu svakog interijera, a bez problema ih možemo napraviti kod kuće. Reciklažom, naravno, što ovaj blog uvijek promiče. Ovakve svijeće u teglici ujedno će biti idealan poklon kojim ćete nekoga baš jako obradovati, jer osim što ste se oko njega potrudili i sami ga napravili, boja i arome su posve prirodne. 🙂

Ja sam za ove svijeće koristila one obične, bijele, s kojima sam nedavno radila adventski aranžman, i sad sam ih otopila te iskoristila u ovoj varijanti. Obojane su kurkumom, a u njima su komadići ružmarina, smilja i lavande.

Za početak svijeće narežite nožem na manje komadiće, a fitilj sačuvajte. Trebat će vam malo kasnije.

Pripremite biljke koje ćete staviti u svijeću – ja sam stavljala iglice ružmarina i smilja te pokoji suhi cvijet lavande.

Pripremite i teglice u koje ćete izlijevati otpoljeni vosak – reciklirane, naravno. Fitilj koji vam je ostao od bijelih svijeća zavežite ovako oko štapića za ražnjiće, i stavite u sredinu teglice. Tako će kasnije, kada ulijete rastopljeni vosak, fitilj ostati u sredini dok se vosak bude hladio.

U dvostrukoj posudi s vodom otopite vosak i stavite u njega kurkume u prahu po želji, ovisno koliko intenzivnu boju želite.

Ulijte otopljeni vosak u teglice, ubacite unutra ružmarin, smilje i lavandu (ili što već imate), malo promiješajte drvenim štapićem da se biljke bolje rasporede i pustite da se hladi. Želite li intenzivan miris svijeće, u otopljeno ulje, prije ulijevanja u teglice, stavite eterično ulje po želji. Kada se sve ohladi, očistite komadiće voska s rubova, škarama odrežite fitilj da viri iz svijeće koliko treba, stavite poklopac na teglicu i dekorirajte po želji. Fenomenalan poklončić je spreman, a možete ih i ljubomorno sačuvati za sebe. 🙂 Evo meni baš dok ovo pišem gori jedna tu na stolu iz iz nje se lagano širi miris smilja…