Ideja mjeseca

Ne bacajte, reciklirajte: Ladice starog ormara su jednostavno i jeftino postale fenomenalne posude za sadnju biljaka

7. siječnja 2021.

Ako volite biljke znate i sami da posuda za sadnju nikad dovoljno. Pogotovo ako dajete prednost onima od prirodnih materijala i nastojite da plastičnih ima što manje (ili da ih nema uopće). Drvene posude jedna su od super opcija, a za to vam mogu poslužiti ladice od starog ormara, baš kao meni. Kada ih uredite, što možete napraviti vrlo jednostavno i jeftino, dobit ćete fenomenalnu dekoraciju za okućnicu ili balkon, a pritom ćete učiniti nešto što je iznimno važno – reciklirati.

Nedavno smo muž i ja svratili kod prijatelja na kavu, i kako su upravo u fazi renovacije prekrasne, stare kamene kuće, izbacili su na dvorište hrastov ormar koji se raspada i više im ne treba, pa njegove dijelove koriste za ogrjev. Tako sam uočila dvije ladice ormara za koje su mi rekli da ih slobodno ponesem sa sobom. Znate ono kada uočite nešto staro i odmah imate viziju u što se može pretvoriti. 🙂

Pa ovako su te ladice izgledale kada sam ih donijela doma.

Preko drveta sam samo malo prešla brusnim papirom, tolko da se boja bolje primi. S obzirom da je riječ o posudama za biljke koje će stajati vani, ne treba suviše paziti i biti temeljit kao kada uređujete namještaj za interijer. Potom sam obojala ladice, bojom na vodenoj bazi, svaku u različitu nijansu plave. Budući da sam zamislila ladice oslikane nekim cvjetnim motivima, uz pomoć spužvice na štapiću (ima ih po svim hobby trgovinama) otisnula sam žutom bojom buduće tučke.

I onda sam širokim, lepezastim kistom oblikovala cvjetove, onako, neobavezno, polukružnim pokretima.

I eto, posljednje što treba učiniti je zaštititi drvo nekim prozirnim premazom za vanjske uvjete. Dno ladica ne morate bojati jer tamo ionako ide zemlja, ali bi na njega trebalo staviti najlon, kako ne bi suviše brzo istrunulo. I naravno, prije sadnje svakako svrdlom probušiti nekoliko rupa na dnu, a onda također na istom mjestu i na najlonu koji stavite, kako bi višak vode mogao otjecati. Moje posude su spremne i čekaju proljeće, a i vi stignete napraviti nešto slično – trebat će vam doslovno jedno popodne.