Uređenje doma

Adventski aranžman za 10 kuna? O, da, moguće je – uz recikliranje i darove prirode

13. studenoga 2019.

Ljeto prošlo, nismo se ni okrenuli, a već stiglo vrijeme za adventske i božićne dekoracije. Pa zato evo jedne Lucky Home ideje kako složiti adventski aranžman za stol uz investiciju od ravno deset kuna, koliko su koštale svijeće. Sve ostalo je u skladu s onim što stalno propagiramo – reciklaža i darovi prirode. 🙂 Low cost varijante koje, uz sve, čovjeka vesele. Pa evo, korak po korak, kako je nastao moj adventski stolni aranžman.

Odlučila sam ga složiti na keramičkom pladnju za posluživanje, no jednako tako možete koristiti i tacne, tanjure, što god vam odgovara. Uz to, trebat će vam četiri iskorištene male staklenke (moje su one s kojima me frendovi redovito snabdijevaju nakon što pojedu jogurte iz njih) i četiri svijeće koje lijepo stanu u sredinu staklenke. Boju i veličinu birate sami.

Sljedeće što će vam trebati je prirodni materijal, a taj pojam je vrlo, vrlo širok. Ja sam jučer, bez obzira na kišu koja nemilice pada već danima, napravila đir oko kuće i prikupila sve. Osnova mi je mahovina, a ostalo je bila improvizacija, divlji šipak i ove neke zanimljive bobice za koje ni ne znam kako se zovu. Prirodni materijal bez problema možete prikupiti i u gradu, jer parkovi su puni mahovine i svakakvih zanimljivih biljaka koje vam mogu poslužiti kao dekoracija. Pa eto, kanticu u ruke i trk na sakupljanje! 🙂

Kada ste sve pripremili, najprije učvrstite svijeću u staklenku tako da zagrijete upaljačem dno svijeće, pustite da malo voska kapne u sredinu staklenke, i na to zalijepite svijeću. Sljedeća faza je da mahovinom napunite staklenku, skroz oko svijeće, tako da se kroz staklo lijepo vidi mahovina. Sve to sam dodatno dekorirala siznim komadićima kore drveta koje sam stavila na mahovinu, na vrh, oko svijeće.

I onda stavite svoje staklenke na pladanj, ili što već koristite, pa svuda okolo slažite komad po komad mahovine. Kada sve poslažete na kraju se neće ni kužiti što je podloga.

I za kraj, dekorirajte još dodatno sa svime što ste dovukli iz šumice ili parka, bobice, zimzelene grančice, žirevi, šišarke, što god volite. Meni je skroz fora bio ovaj divlji šipak koji mi je super poslužio, zajedno sa zelenim bobicama. 🙂