Uređenje doma

Trendovi jesen-zima: Golemo cvijeće, crni dodaci i vintage detalji

2. rujna 2018.

Kako se ljeto primiče kraju, tako su se vodeći svjetski magazini za uređenje interijera pobrinuli da nam predstave trendove za jesen i zimu 2018. Ja sam pobornik toga da svatko svoj dom uredi onako kako će se najbolje osjećati u njemu te da se, kao i u ostalim odabirima, o ukusima ne raspravlja (barem ne naglas 🙂 ). Isto tako, vjerujem da se trendovi ne moraju slijepo slijediti, ali da, eto, nije loše baciti oko na njih i tako pronaći neku novu inspirativnu ideju.

Uglavnom, postoji nekoliko osnovnih smjernica koje top dizajneri preporučuju za izgled interijera u narednim mjesecima. Jedan od njih su, primjerice, detalji zlatnih nijansi. Ovaj trend istaknut je kao jedna od preporuka za ljeto 2018., no zadržao se i kao ideja za hladnije mjesece. Detalji mogu biti razni, od okvira za slike do stalaka na svjetiljkama, a jednako tako i nijanse – od sjaja i svjetline do zagasite boje starog zlata. A evo i još nekih trendova za nadolazeće razdoblje:

PREDIMENZIONIRANO CVIJEĆE

Da, golemi cvjetovi su bez svake sumnje trenutno vrlo popularni. Mogu biti na tapetama, jastucima, prekrivačima… Volite li dramatiku golemih latica i tučaka, jedan zid, recimo, možete obući u takvu tapetu. Evo ova na slici je s Aliexpressa, frees shiping u Hrvatsku. Pa razmislite.

NAMJEŠTAJ U PRIRODNIM TONOVIMA DRVETA

To nije neko otkriće tople vode. Uostalom, cijeli popularni skandinavski stil uređenja domova počiva na prirodnim nijansama drveta. Ovo je, što bi se reklo, ziheraška varijanta koja znatno olakšava odabir ostalih detalja. A i prirodno drvo je, u krajnjoj liniji, jednostavno lijepo.

CRNI DODACI U PROSTORU

Stručnjaci kažu da ljubitelji monokromnog s ovim trendom dolze na svoje. Tvrde da se u narednoj sezoni sve vrti oko dodataka, i da oni, jednostavno, moraju biti crni. Podržaam ovaj trend, ima divnih crnih detalja.

VINTAGE DETALJI U SKANDINAVSKOM STILU UREĐENJA

E, ovo je, čini mi se, super spoj. Jednostavne linije, prirodno drvo i nenametljve nijanse skandinavskog stila podići će vintage detalji suprotnih karakteristika. Dizajneri savjetuju da to budu detalji poput starih ambalažnih konzervi. Super, zar ne?

DODACI INSPIRIRANI RUČNIM RADOM

Ovo uključuje dodatke iz rustikalnih okruženja, poput šarenih sjenila za lampe ili takozvanih patchwork prekrivača koji su se nekad ručno radili od raznobojnih tkanina. Za one koji vole da im dom odiše toplinom i bojama – odličan odabir. A i ovakvi prekrivači su mi oduvijek bili super, super. Želim si takav već dugo.