Ideja mjeseca

Prazne staklenke i stara daska lako postaju hand made svijećnjak za lučice

25. siječnja 2019.

Ako, kao i ja, spadate među one koji vole od ničega napraviti nešto, a da pritom reciklirate i da sve ujedno bude low cost varijanta, onda je ovaj svijećnjak ideja baš za vas. Napravljen je uglavnom od materijala koji bi kod mnogih završili u smeću. S obzirom da su svuda u tijeku hvalevrijedne kampanje kojima se ljude potiče da stvaraju manje smeća i više recikliraju, ovom se idejom priključujem tome i želim pokazati da uz malo kreativnosti potencijalno smeće možete lako pretvoriti u nešto lijepo i funkcionalno.

Podloga ovog svijećnjaka prastara je daska. Oblik u koji je sama pukla od starosti ostavila sam u cijelosti. Prljavštinu i ostatke neke predpotopne boje moj muž je izbrusio okruglom metalnom četkicom koja se montira na bušilicu, a razlog upotrebe ove četkice je što ona pritom stvara dodatnu zanimljivu strukturu na površini i pojačava prirodne godove drveta. Bojala sam je onako ovlaš, da se i na taj način istakne staro drvo, kombinacijom akrilnih boja i lazurnog crnog laka, i sve to razmazivala mokrom krpicom. Naravno, nijansu i način bojanja birate sami, tu stvarno nema nikakvih ograničenja.

Posudice za lučice sam radila od mini staklenki koje mi moja prijateljica Branka marljivo sakuplja, a ako se dobro sjećam, ona i muž u tim staklenkama kupuju jogurt u Italiji. Ja ih obožavam jer su male, slatke i može se od njih svašta raditi. Kod izrade ovakvog svijećnjaka to može biti bilo koja staklena posudica koja vam više ne treba. Staklenke sam oblagala takozvanom celbet smjesom (kombinacija namočenog novinskog papira, cementa i po potrebi vode), a sve o celbet smjesi i kako s njom raditi već sam pisala u temi gdje je ideja bila izrada posude za cvijeće. To možete pronaći ovdje. A ovako izgledaju te posudice od jogurta.

Smjesu samo slažite na cijelu površinu staklenke i prstima zaglađujte da se sve spaja u jednu cjelinu. Neće vam biti teško jer se celbet smjesa lako oblikuje i ne suši se brzo. Na staklenke sam, kao dodatnu dekoraciju, stavljala stakalca koje ručno u svom ateljeu radi moja šogorica i dizajnerica stakla Jasmina Vrljić. Ova stakalca su joj višak, a ja sam super sretna kad ih prepusti meni. I o Jasmininim čudesnim predmetima od stakla sam već pisala, a možete sa na to podsjetiti ovdje.

No, vi možete koristiti i milijun drugih stvari umjesto ovakvih ručno obrađenih komadića stakla, od kamenčića do kupovnih stakalaca ili ukrasa od fimo mase. Ideja je bezbroj. U celbet masu možete prikeljiti bilo što. Uglavnom, kada celbet smjesu oblikujete oko staklenke, okrenite sve naopako na komad najlona da se suši. Računajte da će sušenje trajati cca dva dana. Nakon što se smjesa stvrdne obrusite je brusnim papirom i kreće faza bojanja. To radite po vlastitoj želji. Jasam u podlozi stavljala tamniju akrilnu boju, pa suhim kistom nanosila lagano neke svjetlije nijanse. To daje zanimljiv efekt jer suha celbet smjesa nije posve glatka, i dobijete efekt kao da ste svjetlijom nijansom sve patinirali.

I za kraj smo dlijetom izdubili male utore u dasci u koje idu posudice za lučice, te sam dasku prelakirala bezbojnim akrilnim lakom. Posudice sam u utore pričvrstila silikonom.

I svijećnjak je time gotov. Možete ga držati na sredini stola, na polici, vani u vrtu na stolu…

Sretna vam i kreativna izrada! 🙂