Ideja mjeseca

Modelirajte sami svoje božićne ukrase od papirnate gline iz kućne radinosti

12. prosinca 2018.

Ako ste od onih koji vole sami izrađivati ukrase i dekoracije, a uz to modelirati prstima, evo odlične ideje za božićne ukrase od takozvane papirnate gline (paper clay) koju također jednostavno možete napraviti sami. Glavna zvijezda ove papirnate gline je rola toalet papira koja se namače u vodi, pa se miješa sa sastojcima poput bijelog ljepila, brašna i mase za gletanje.

Dobit ćete podatnu masu s kojom možete doista svašta oblikovati i koja je, kada se posuši, tvrda i lagana. Tada je možete bojati akrilnim bojama kako vam volja i kako vam mašta kaže. Uglavnom, iznimno jeftin i jednostavan način za izrađivati figurice, posude, što god poželite. Ako imate klince ovo će biti odlična ideja za zabavu s njima. Recept za papirnatu gline slijedi na kraju teksta.

Ja sam ove godine napravila ove smiješne, simpatične paper clay pingvine na snježnim grudama koje sam stavila na drvenu podlogu sa snijegom. Mogu ih držati na stolu, polici, bilo gdje u kući. Jednako tako, napravila sam i glave snjegovića koje se stavljaju na drvce, a od ostatka smjese sam oblikovala zdjelicu u kojoj se za Božić mogu držati orasi, šišarke, suhe naranče…

Za početak, evo kako izgleda masa kada je zamijesite, a uz to vidite kugle od novinskog papira koje sam napravila kao dijelove tijela pingvina i po njima sam dalje nanosila papirnatu glinu i oblikovala. Na taj način potrošit ćete manje smjese, a i brže će vam se osušiti nego da cijelu kuglu radite samo od smjese.

 

Onda polako oblikujete svoje pingvine i stavite ih da se suše.

 

Za podlogu sam uzela komad šperploče, označila mjesto gdje će stajati pingvini, i onda zalijepila komade kore drveta i jednu staru, suhu granu. Snijeg sam radila akrilnim pastama i bojama, u debelim slojevima.

 

Pingvine sam na kraju bojala akrilnim bojama (to su boje na bazi vode). Kapice sam kupila gotove u trgovini Kik, osam kuna za četiri komada. Mašnice sam imala od prije doma, kupljene još u Zagrebu, u jednoj od trgovina s hobby repro materijalom.

I konačni rezultat je:

 

Snjegovići su iznimno jednostavni – oblikujete kuglu od papirnate gline (budući da su ove glave manje od pingvina ne morate prethodno raditi one kugle od novinskog papira), oblikujete im i noseve mrkvice i pustite da se suše. Ja sam im na kraju nacrtala oke, zarumenila obraze i napravila im kapice od komada filca (lijepila sam ga u ovaj oblik vrućim ljepilom). Onda sam razbijala glavu šta ću za coflek i oko kapice, jer nisam ništa slično imala doma, ali stvar je spasio moj najvoljeniji pas Marley koji obožava masakrirati plišane igračke. 🙂 Nakon svakog takvog masakra plišanca ostane hrpa onog punjena iznutra, pa je Marlito bio pomagač i pripremio meni materijal za rub kapice i coflek, koji sam lijepila vrućim ljepilom. Na kraju sam zalijepila odostraga i komadić špage za objesiti ukras. 🙂

 

Zdjelicu sam radila od ostatka smjese nakon pingvina i snjegovića na način da sam uzela u kuhinji jednu keramičku zdjelicu, obložila je plastičnom folijom i onda po njezinom obliku stavljala papirnatu glinu. Kalupom za kolače radila sam i zvjezdice koje sam stavljala okolo na zdjelicu. Kada se sve posušilo odvojila sam obje zdjelice, i to lako, zbog najlona, koji se također lako miče. A usput ostavlja zanimljivu strukturu s unutarnje strane. Malo sam je pobrusila finim brusnim papirom i bojala akrilnim bojama (u podlozi crna sjajna, pa poslije spužvicom nanesena još dva sloja različitih plavo ljubičastih).

 

I na kraju, recept za papirnatu glinu:

Materijal:

rola bijelog toalet papira (bez uzoraka, ne mirisni)

1 šalica mase za gletanje zidova (možete uzeti gotovu, a ako sami miješate onu u prahu zamiješajte je jako gusto)

¾ šalice bijelog ljepila

2 žlice baby ulja

½ šalice bijelog brašna (po potrebi i više, dok ne dobijete podatnu masu koja vam se ne lijepi za prste)

Postupak:

Toaletnom papiru izvadite onaj karton iz sredine, i papir namočite u zdjeli s vodom. Neka tako stoji barem sat vremena. Potom ga dobro ocijedite rukama i usput ga trgajte na skroz male komadiće. Umiješajte ostale sastojke i od toga zamijesite glatku masu. Ovako napravljena masa može stajati više dana ako je zamotate u plastičnu foliju.