Ideja mjeseca

Praznu čašu od mirisne svijeće obložite granama i dobit ćete super vazu ili novi svijećnjak

10. travnja 2019.

Volim one mirisne svijeće u staklenim čašama, osobito ako su od vanilije. I sve je super dok svijeća ne izgori, a onda ostane prazna čaša i pitate se što s njom. Naći ćete savjete da ponovno u njoj možete napraviti svoju svijeću, kupiti vosak i fitilj, pa to sve topiti, ulijevati, dodavati eterična ulja… No činjenica da se to mnogima ne da, pa je zato možda bolji savjet prenamijeniti staklenu čašu u nešto što će biti svijećnjak za obične svijeće ili lučice, a isto tako i vaza. A za sve će vam, osim čaše, trebati još samo grane, malo špage i pokoji drveni ukras, ako ga želite. Sve u svemu, jednostavno, posve prirodno, lijepo i vrlo, vrlo jeftino. Čak i besplatno, ako za ukrase iskoristite ono što već imate kod kuće.

Dakle, obložite čašu komadima grana poslaganim u krug oko nje i dobit ćete nešto što je originalna, natur dekoracija za interijer ili stol u vrtu, a istodobno može biti i odličan poklon za nekoga. Prvi korak je očistiti čašu od voska, a to ćete jednostavno napraviti ako je potopite u toplu vodu. Vosak će se tako opustiti i lako ćete ga ukloniti.

Sljedeći korak je rezanje grana. Debljinu grana određujete sami, gledajte samo da su sve približno iste debljine, a ono što je najvažnije je da ih režete na duljinu tako da potpuno prekriju visinu čaše i još gore vire iznad njezinog ruba nekih centimetar ili dva. Ja sam ih rezala škarama za ruže, ali poslužit će bilo koje. A da biste dobili jednaku dužinu, napravite prvu, pa po njoj režite sve ostale. Neka grana iz koje režete manje komade bude što ravnija.

Nakon toga grane malo izbrusite brusnim papirom, tek toliko da otpadnu mrvice ili neki komadići kore koji su se već odvojili. E onda ide onaj najpimplaviji dio, a to je slaganje i lijepljenje grana na površinu čaše. Premažite najprije cijelu čašu ljepilom (kistom), pustite da se osuši koju minutu, i onda lijepite svaku granu pojedinačno tako da po njezinoj dužini stavite ljepilo i pričvrstite je potom za čašu. Onaj sloj ljepila koji ste prethodno nanijeli na cijelu čašu omogućit će da se grana sa svojim ljepilom bolje primi. Budite strpljivi, zalijepite jednu, dvije, pa pustite da se osuši par minuta, pa opet sljedeće dvije… I tako do kraja. Ja sam koristila ljepilo za drvo. Kada poslažete sve grane, omotajte nekom špagom ili vrpcom i čvrsto zavežite u čvor, pa tako pustite da stoji sve dok se ljepilo dobro ne osuši. I ne brinite, ljepilo koje je isprva bijelo, kasnije će postati potpuno prozirno.

Tek nakon toga ide onaj dekorativni sloj špage koju omotate nekoliko puta oko grana i zavežete u mašnu. Ili kako vam drago. Za dodatnu dekoraciju ja sam zalijepila nekoliko drvenih zvjezdica koje su mi ostale. Vi možete zalijepiti što želite. Ili ništa. Naravno, grane možete i bojati ako želite. Ja sam isprva imala takvu ideju, ali na kraju mi se ovaj natur izgled toliko svidio da sam sve ostavila u prirodnoj nijansi drveta.

I za kraj, zahvalna sam svojim tulipanima koje sam posadila prošlu jesen i koji me sad u proljeće oduševljavaju i svaki dan mi prirede novo iznenađenje. 🙂

Tako da ova dekoracija trenutno ima svrhu vaze, a kada ispraznim vodu bez problema unutra mogu upaliti i svijeću. Probajte! 🙂